Populariteit Lavastenen

Lavastenen hebben de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen in de moderne tuin. En met recht en reden, want het is een enorm veelzijdig product. Door de klimaatveranderingen die alsmaar meer voelbaar worden staat de hobbytuinier voor nieuwe uitdagingen. In dit artikel lees je hoe lavasteen je kan helpen in de strijd tegen lange droge periodes, grote temperatuurschommelingen en extremere neerlag.

Lavasteen de kampioen onder de bodembedekkers

We merken het allemaal, de klimaatveranderingen zorgen voor extreme weersomstandigheden. Het regent minder vaak, maar als het regent valt het met bakken uit de lucht. Dit kan best wel wat impact hebben op je tuin. Door de grotere hoeveelheid water die op een korte periode door je tuin vloeit kan bodemerosie* sneller optreden. Bodembedekkers kunnen dit verhelpen, maar de klassieke boomschors en houtsnippers zijn lichter waardoor deze sneller wegwaaien of mee vloeien met de regen. Lavasteen als bodembedekker (https://www.jatu.be/nl/categorieen/lavasteen/lava-28/) is zwaarder waardoor het minder te leiden heeft onder de impact van forsere windstoten of regenbuien.

Naast het voordeel dat het minder snel wegwaait, gaat lavasteen ook niet verteren zoals andere bodembedekkers. Bovendien beschikt Lavasteen over een hoge Ph waarde, waardoor het fungeert als een biologische onkruidverdelger. Voornamelijk tegen Heermoes (ook wel Kattenstaarten genoemd) is het een wondermiddel. De robuuste vorm van lavasteen helpt dan weer om ongewenste bezoekers uit je bloemenperken te houden. Denk hierbij aan katten, slakken of vogels.

Niet enkel in de winter en de herfst draagt lava zijn steentje bij. Tijdens de warme zomermaanden krijgen we alsmaar meer te maken met lange droge periodes. Dit is misschien wel de grootste uitdaging om je tuin gezond te houden op vandaag. Een hulpmiddel hiertegen is lavasteen als bodembedekker. Dankzij de poreuze aard van het gesteente gaat lavasteen de warmte absorberen, waardoor je bodem niet gaat oververhitten. De wortels van je planten zullen hier enorm dankbaar voor zijn, aangezien de haarwortels snel kunnen verbranden en deze instaan voor het absorberen van het water. Daarnaast gaat lavasteen ook water opnemen en geleidelijk aan weer afstaan aan je bodem. Een heel handige eigenschap in een tijd waar er veel water valt in een korte periode, waarna soms langere periodes van droogte kunnen volgen!

Lavasteen als bodemverbeteraar

Naast bodembedekking in sier- en plantenborders biedt lavasteen ook zijn meerwaarde als bodemverbeteraar. Het is dan ook een heel frequent gebruikt product in substraten en bodemverbeteraars. Om een gezonde bodem te creëren voor je planten, moet je altijd volgende pijlers in het oog houden:

1. Voeding

2. Water

3. Lucht

Voor je dus vol enthousiasme aan de slag gaat met bodemverbeteraars toe te voegen aan je tuinbodem, is het belangrijk eerst de huidige waarde ervan te evalueren. Er bestaan namelijk drie voorname types bodem:

1. Leemgrond: Een gezonde bodem die altijd vochtig is en hierdoor ook zeer vruchtbaar is

2. Zandgrond: Een hele luchtige grond, die tegelijk relatief onvruchtbaar is

3. Kleigrond: Een zware grond die in de natte maanden te kleverig wordt en in droge periodes uitdroogt waardoor de bodem heel hard wordt.

Nu we weten welk type grond er bij jouw ligt, komt het er op neer om het evenwicht in ieder van deze types bodem opnieuw te gaan herstellen.

Heb je een leemgrond?

Dan heb je geluk! Dit is in principe al een heel vruchtbare grond. Hier volstaat het om sporadisch (1 à 2 maal per jaar) wat bemesting aan toe te voegen om je beplanting die extra boost te geven.

Heb je een Zandgrond?

Geen paniek, het komt er enkel op neer dat je voeding aan je bodem zal moeten toevoegen om deze opnieuw vruchtbaar te maken. Een wondermiddel hiervoor is Mengcompost. Dit is een 100% organische bodemverbeteraar die bestaat uit uitgerijpte compost op basis van champignonmest, groencompost, tuinturf en schorscompost. Het is nog vele malen voedzamer dan de klassieke groencompost, waardoor het je bodem het nodige leven zal geven.

Zit je met een zware kleigrond?

Dan is Lavasteen jouw redder in nood. Belangrijk om te weten is namelijk dat een kleigrond op zich wel voedzaam is. De grootste uitdaging zit hem in het feit dat deze niet gemakkelijk te bewerken valt.

Lavasteen kan je alvast op weg helpen met de derde pijler; “Lucht”. Zeker wanneer je met een zware kleigrond zit, zorgen lavastenen voor de nodige verluchting in je zware grond. Daarnaast zitten ze ook boordevol mineralen, waardoor ze je bodem een bijkomende boost kunnen geven.

Dit is ook meteen de reden waarom lavameel vaak vermengd wordt in de toplaag van de bodem. Zo wordt deze verlucht en voedzamer, waardoor grassen en planten sneller kunnen groeien. Het verwonderd dan ook niet dat lavasteen een niet te missen onderdeel is in vele substraten die massaal ingezet worden om bomen te planten, grasparkings of stadsparken aan te leggen.

Lavasteen voor de filterzone van je vijver

Door de stijgende temperaturen merken we een evenredige stijgende populariteit van vijvers en zwemvijvers in private tuinen. Een waterpartij in je tuin kan een enorme meerwaarde bieden zowel naar tuininrichting, als op gebied van afkoelingsmechanisme.

Het aanleggen en onderhouden ervan is echter niet goedkoop. Er kruipt best wat tijd in het ontwerpen en aanleggen van een vijver. Daar komen nog eens de jaarlijkse kosten voor het onderhoud en het verbruik bij. Net om die reden zien we een trend waarbij voornamelijk de biologische vijvers naar voorgeschoven worden. Hierbij gaat het voornamelijk om een klassiek up- en downflow systeem, waarbij zo weinig mogelijk complexe technieken aan te pas komen waardoor ze veel goedkoper zijn in aanleg en onderhoud.

Voor beide systemen is de filterzone met lavasteen van cruciaal belang. Hierbij wordt ongeveer 20 à 25% van het totale wateroppervlak voorzien als filterende plantenzone. Deze zone wordt dan opgevuld met lavasteen 16/32  die dankzij de poreuze aard het water reinigt op biologische wijze. Als toplaag wordt dan lavasteen 8/16 voorzien, voor de esthetische waarde en om de waterplanten finaal in te plaatsen. Dankzij de vele mineralen die lavasteen bevat groeien de

waterplanten hier vlot in. Als wederdienst reinigen ze op hun beurt de filterzone in lavasteen, waardoor je een harmonieuze biologische cyclus bekomt die zichzelf grotendeels onderhoud en dus betaalbaar is.

 

Lavasteen in de moderne tuin

Kortom kan je concluderen dat lavasteen met recht en reden aan een opmars bezig is in de hedendaagse tuinaanleg. Dankzij de vele toepassingsmogelijkheden kan het in iedere moderne tuin wel een meerwaarde bieden. Of je het nu gebruikt als bodembedekker, bodemverbeteraar of filterlava, iedereen kan het wel op een of andere manier nuttig gebruiken in zijn tuinproject. En jij weet jij al hoe je je volgende tuinproject gaat aanpakken?